Atitudini greșite față de durerea fizică!

Atitudinea 1:  Majoritatea românilor consideră că medicamentele trebuie să funcționeze din prima și că rezolvă totul. Mai mult, se așteaptă ca o pastilă luată să funcționeze pe post de minune și să rezolve problema instant.

Din fericire, situația automedicamentatiei cu antibiotic, chiar și în cazul unei  viroze s-a mai reglat prin obligativitea prescripției medicale. În cazul durerilor, cel mai frecvent de spate, situația este încă dramatică. Luăm pastile de tipul antiinflamatoare nesteroideine (AINS) date de vecina, prieten, coleg, rudă pentru că “a avut și el la fel și i-a trecut”. Din păcate, nu luăm în considerare că această hipermedicație are și efecte secundare.

Ignorăm faptul că nici o durere nu este identică cu alta și că fiecare organism este unic, cu o tolerantă individuală la durere.

De asemenea, ceea ce nu înțelegem este că durerea ne este de fapt un prieten. Este acel bun prieten care vine și ne spune că facem ceva greșit sau că am luat-o pe arătură. Durerea este un avertisment că ceva este în neregulă cu noi. Dacă doar ne îndopăm cu pastile care să ne taie receptivitatea la durere nu facem decât să ne agravăm problema. În final, ne trezim cu afecțiuni grave ce necesită intervenții drastice, chirurgicale.

Durerea este inconfortabilă și incapacitantă de multe ori. E important să scăpam de ea dar la fel de important este de a-i înțelege sensul, cauza, rostul; durerea mereu are un mesaj pentru noi ce necesită ajustări și adaptări. Dacă acționăm în consecință și facem un tratament adecvat, ea nu va mai reveni.

Atitudinea 2: “Daca m-am operat de hernie de disc sunt ca nou, pot să fac orice.

Fuga la prima durere de spate la apelarea de măsuri extreme, la neurochirurgie ca să  “rezolve” nu este cea mai bună idee.  O prima criză de durere de spate, chiar și incapacitantă (de tipul lumbago) se poate remedia prin recuperare medicală și ajustarea conduitei de viață.

De asemenea foarte mulți pacienți solicită și își fac un RMN iar după ce află că “nu sunt de operat”, se ‘liniștesc” și continuă cu același stil de viață. RMN-ul nu tratează și o atitudine proactivă în cauzul unei afecțiuni minore sau medii este de asemenea vitală.

Intervenția chirurgicală este ultima soluție extremă iar după efectuarea acesteia zona tot rămâne sensibilă, iar recuperarea medicală este din nou obligatorie.

Operația  în cazul herniei de disc, chiar dacă este reușită nu înseamnă că elimină riscul ca același disc sau un alt disc să hernieze din nou dacă mențineți toate aspectele ( stil de viață, comportament) care au generat această primă hernie.

Operația nu te face ca nou!

Ne dorim să tragem un semnal de alarmă!

Cele mai multe dureri  de spate, inițial sunt musculare,  dar netratate corect tind să devină cronice  iar în timp vor apărea și modificări osoase și discale. Sedentarismul, lipsa tonusului muscular, supraponderabilitatea, o postură incorectă, efortul fizic greșit executat determină suferințe reale iar în final grave.  Ele se pot trata și preveni dacă aflăm cauza și le ajustăm din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *