Ce este important să știm despre durerea de cap?

Jumătate din populatia adultă experimentează cel putin o durere de cap pe perioada unui an, iar  90% raportează cel putin un episod pe perioada vieții, femeile suferind de acest simptom de două ori mai frecvent decât barbații.

Cauzele durerilor de cap pot fi multiple: de la un accident post traumatic până la variații bruște de tensiune (atât hipertensiunea cât și hipotensiunea pot da dureri de cap), glicemie scazută, chiar și medicația antiinflamatoare luată în exces (mai mult de 3 pastile pe săptămână).

Cea mai frecventă durere de cap, în proportie de 75% dintre cazuri, este durerea de cap comună.

O altă durere de cap cu o incidență relativ frecventă este criza migrenoasă. Diferențierea de criza migrenoasă se face după faptul că durerea de cap comună:

♦ nu are aură;
♦ nu este însoțită de greață, senzitivitate la lumină, zgomote, mirosuri;
♦ nu este pulsatilă și nu este agravată de rutina zilnică.

Durerea comună de cap se resimte ca:

♦ tensiune;
♦ bandă dureroasă în jurul capului;
♦ durere în spatele globului ocular;
♦ o senzație că nu putem să gândim clar, ca și cum am avea capul în vată;
♦ apăsare, strângere sâcâietoare.

Durerea poate fi resimtită pe o singură parte sau pe ambele părti ale capului, variind ca intensitate de la usoară până la foarte intensă, cu o începere graduală și posibilitatea de a deveni cronică, persistând și luni de zile având variații în intensitate.

Uzual durerea cauzează o stare de neliniște, anxietate și chiar atac de panică prin stimularea sistemului nervos vegetativ care pregătește organismul pentru stări de urgență, de fugă.

Factorii care agravează durerea sunt:
♦ frig;
♦ efort fizic și pozitii fixe prelungite într-o postură incorectă;
♦ cafeina;
♦ stres emoțional;

În clinica noastră am constatat că majoritatea durerilor de cap sunt rezultatul tensiunilor musculare și fasciale din zona capului și a gâtului, a posturii incorecte  “gâtului de găină” care pune multă tensiune pe coloana vertebrală. Deși cutia craniană este foarte rezistentă, muschii se prind de aceasta prin intermediul tendoanelor și pot influența duramaterul care este sensibil la durere și declanșează durerea de cap.

 

Metode eficiente de tratament folosite în clinica noastră:

  1. Aplicațiile de electroterapie sunt de un real folos în atenuarea și in dispariția durerilor, fără efecte adverse, scăzând inflamația și contractura pe musculatura cefei și a umerilor;
  2. Masajul Shiatsu pe punctele de acupunctură dureroase are rezultate spectaculoase;
  3. Dry Needling ul pe trigger points reduce stresul și tensiunile din mușchi. Sunt vizati patru muschi principali: mușchii splenici (ai capului și gâtului), suboccipitalul, sternocleidomastoidian și trapez;
  4. Exercițiile de reeducare posturală, tonifiere și stretching pe musculatura implicată.

Este important să tratăm cauza vertebrogenă a durerii căci autotratamentul cu antinflamatoare nu este o solutie pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *