O durere de spate este precum buzduganul zmeului din poveste

Din lista problemelor de spate, durerea lombară este una dintre cele mai frecvente situaţii cu care ne confruntăm pe parcursul vieţii. Peste 90% dintre oameni suferă cel puţin o dată de o criză lombară destul de serioasă. Statistica pare dură, însă dacă analizăm condiţile actuale ale existenţei, conştientizăm faptul că cifrele sunt cât se poate de logice şi justificate.

Petrecem mai mult de jumătate din zi stând pe scaun. Ne supunem corpul eforturilor scurte şi intense fără o pregătire prealabilă. Nu este atunci de mirare faptul că odată ce depăşim pragul de 35-40 de ani coloana vertebrală începe să se deterioreze şi să sufere.

Cum ajungem de la sănătate la dureri lombare?

Pentru a înţelege procesul prin care ajungem să suferim de dureri lombare serioase, imaginează-ţi coloana vertebrala ca fiind un pod peste care trecem cu utilaje grele, zi de zi.

Racordurile sale (mușchii) nu sunt foarte puternice, mai ales dacă nu am făcut sport în adolescenţă. Cu timpul, aceste racorduri se slăbesc. Tensiunea este preluată de structura de rezistenţă, de corpurile vertebrale şi discurile aflate între ele. Aceste discuri sunt structuri moi, cu rol de amortizor şi au în interiorul lor un gel. Tot punând presiune pe ele, discurile îşi pierd elasticitatea, se deshidratează şi ajung să se turtească. Comprimându-se, încep să irite, într-o măsură mai mare sau mai mică, nervii de la nivelul lor.

Trăind într-un mediu care necesită să petrecem atât de mult timp în poziţii fixe este uzual ca după vârsta de 40 de ani să suferim de o oarecare deshidratare a discurilor, frecvent în zona lombară.

Problema devine gravă atunci când discurile se comprimă atât de mult încât se rup. Lichidul aflat în interior iese în afară şi irită nervii în mod agresiv, producând astfel o durere intensă – care irită rădăcina nervului. Este acea durere care poate ajunge până la nivelul tălpilor. Vizita de urgenţă la medic şi efectuarea unui RMN sunt obligatorii în astfel de situații.

RMN-ul nu tratează şi nici nu vindecă, doar pune un diagnostic

În alte situaţii însă, o durere locală sau chiar coborâtă pe fesă poate fi o problemă musculară, o contractură, o inflamaţie (în mușchiul piriform, în pătratul lombar etc).

De cele mai multe ori, când au o durere lombară, pacienţii efectuează un RMN, află că nu au nimic grav care să necesite operaţia şi se întorc liniştiţi acasă, fără să se mai preocupe de acea durere. Dacă nu este necesar să se opereze, pacienţii aşteaptă ca durerea lor să treacă şi capitolul este încheiat.

Ce nu ştim însă, este că această abordare nu va funcţiona pe termen lung. Este posibil să funcţioneze la prima apariţie a durerii. Dacă evenimentul se repetă, lucrurile se vor deteriora ajungându-se în final la intervenţiile chirurgicale.

Aşadar, simpla efectuare a unui RMN atunci când durerile lombare apar, nu este suficientă. Tratarea durerii și kinetoterapia sunt următorii pași. Prevenirea unei afecţiuni de spate grave este întotdeauna mai puţin costisitoare decât amânarea ei. Nu trebuie să aştepţi ca disconfortul să treacă de la sine sau să creeze alte complicaţii.

O durere de spate este precum buzduganul zmeului din poveste; ignorată, riști să te trezești cu zmeul peste tine! – „zmeul” o afecțiune gravă ce necesită intervenție chirurgicală.

Noi, în urma evaluării, îţi oferim un plan de tratament complex și sinergic pentru obținerea unei recuperări rapide și complete.

Pentru mai multe detalii te aşteptăm în clinica noastră sau ne poţi trimite un mesaj folosind formularul de pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *