Noutăți în abordarea actuală a scoliozei

Știți ce înseamnă scolioza și care este perioadă de maximă atenție pentru un părinte?

Scolioza este o deformație permanentă a coloanei vertebrale. Reprezintă o dezaliniere cu rotație a vertebrelor. Privită  din spate coloana vertebrală nu arată dreaptă, apare că fiind deplasată într-o parte iar modificările coloanei vertebrale sunt tridimensionale. În scoliozele medii și mari, se observă apariția unei ghibozitati, cocoașe unilaterale.

Este important să observăm din timp apariția scoliozei evolutive la copii pentru a preveni  intervenția chirurgicală. Scoliozele evolutive pot progresa și cu 30 de grade ( unghi Cobb) în 6-8 luni.

Cel mai frecvent apare în perioadele de preadolescență și adolescentă – de la 9 la 16 ani,  incidentă fiind de 8 ori mai mare la fetițe iar un semnal de alarmă pot fi hainele care nu stau simetric sau par inegale.

Care sunt cele 6 semne de scolioză?

1. Umerii nu se află pe aceeași linie orizontală.

2. Un omoplat este mai proeminent și/sau mai ascensionat decât celălalt.

3. Asimetria triunghiului taliei.

4. Bazinul este basculat și translatat ceea ce dă o aparență de un picior mai lung.

5. Asimetrie costală sau semnul lucarvei (un spațiu mai pronunțat între braț și bazin).

6. O ghibozitate unilaterală ce apare atunci când te apleci în față cu genunchi întinși (Adam test – unul dintre testele de bază în scolioză ce face diferență între o scolioză funcțională sau o scolioză reală, structurală).

Tratamentul conservator al scoliozei are  4 piloni

1. Planul psiho-emoțional

Este important de explicat și consolidat încrederea copilului în propria persoană, în resursele sale, în capacitatea sa de a “sta drept” în fața școlii, familiei, vieții.

2. Vitamina D și Calciul

Două studii efectuate pe câte 500 de copii în China și Hong Kong au arătat asocierea frecventă a scoliozei evolutive cu o ușoară demineralizare osoasă. Administrarea de calciu și vitamina D a avut drept efect rezultate net favorabile în scăderea incidenței scoliozelor evolutive  față de grupul de control.

Totodată managementul clasic al scoliozei în protocoalele din USA implică dozarea și administrarea de calciu și vitamina D, în mod uzual.

3. Exercițiile fizice specifice

Nu știm sigur ce determină apariția scoliozei dar ceea ce știm sigur este că metoda de tratament  documentată clinic în cazul scoliozelor (în special al scoliozelor medii) este metoda Schroth.

Metoda de exerciții specifice Schroth are drept scop reeducarea posturală specifică, corectarea deformărilor coloanei în toate cele trei axe. Această reeducare posturală se adresează subconștientului, schemei corporale astfel încât copilul ajunge să aibă o poziție corectată a corpului și când nu este în corset.

Alte metode:elongația, masajul, înotul, vibrațiile, manipulările vertebrale, osteopatia nu și-au dovedit eficacitatea, în studiile clinice importante. Sunt doar metode paleative.

4. Corsetul – pentru scoliozele medii

Pentru a fi eficient trebuie îndeplinite două condiții:

A) Corsetul să fie bine făcut. Cel mai folosit în Europa și USA (mai recent) cu rezultate satisfăcătoare este Cheneaux iar clinica noastră vă recomandă cu rezultate foarte bune corsetulRigo Cheneaux. Un corset bun este un corset ce îndreaptă sub control RX 50 % iar unul excelent îndreaptă mai mult de 70%, chiar 100%.

B) Corsetul trebuie purtat minim 16 ore din zi în perioada de creștere, perioada cea mai vulnerabilă.

Cu cât tratamentul este început din timp cu atât prognosticul este mai favorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *