Simona Stoica, Simbalance: Speranța nu este o strategie

Aicisecrie.ro: Dacă s-ar inventa vreo mașinărie a timpului și v-ați putea întoarce la o variantă mai tânără de-a dumneavoastră, ce v-ați spune? Ce sfaturi? Și, mai ales, ce vârstă și moment al vieții veți alege?

Simona: Sunt exact unde e bine să fiu și în fiecare moment am lucrat ca să ajung unde sunt acum. Calea este acolo unde ești. Aleg să traiesc aici și acum iar din trecut să-mi câștig doar lecții și amintiri frumoase. Am aceleași sfaturi pentru mine în prezent, cât și pentru tânăra de 18 ani: keep going…cel mai bun moment de a începe ceva nou este acum, urmează-ți visurile și pasiunile!

 

Aicisecrie.ro: Care este secretul unei cariere de succes pentru dumneavoastră? Ce garantează succesul profesional?

Simona: Succesul în carieră îl văd precum prepararea unei mâncăruri savuroase și hrănitoare. Ai nevoie de ingrediente sănătoase: empatia, comunicarea, perseverența, studiul continuu, pasiunea și îndrăzneala. Pentru orice bun bucatar este importantă dozarea ingredientelor și ordinea în care se pun sub focul timpului. Iar substantele de bază în “mâncare”, pentru mine, le reprezintă  respectul și mai ales iubirea de oameni.

 

Aicisecrie.ro: Cum aţi descrie traseul dumneavoastră profesional?

Simona:  Traseul meu profesional a fost ghidat de nevoia de a întelege profund complexitatea ființei umane, a fost o călătorie fantastică cu suișuri și coborâșuri din care am avut întotdeauna de învățat. La început am privit omul din perspectiva medicinii clasice apoi a psihologiei, al gândirii și emoțiilor completând cu viziunea orientală asupra bolii și a sănătății. Acest traseu a determinat o abordare holistică și am devenit un “căutător înrăit” prin toate domeniile prin care puteam să-mi ajut semenii de la medicina clasică la psihologie, kinetoterapie, medicină tradițională chineză, dry needling, tehnici japoneze și multe altele.

 

„Ceea ce face diferența între mediocritate și performanță sunt acele 20% situații care te scot din zona de confort și te dezvoltă”.

 

Aicisecrie.ro: Care au fost cele mai importante decizii pe care a trebuit să le luaţi şi v-au marcat cariera?

Simona: Faptul că am decis să-mi ramific abordarea profesională urmând și alte studii, ca de exemplu o a doua facultate, cea de psihologie și ulterior formarea în Psihoterapie Geștalt. Decizia de a avea o abordare spirituală asupra vieții, abordare care m-a făcut să-mi găsesc centrul astfel încât să fiu împământată în toate celelalte decizii ale mele. Avântul și curajul de a lăsa conducerea unui departament de recuperare medicală dintr-un renumit spital din București pentru a-mi putea urma pasiunea și viziunea pe cont propriu.

 

Aicisecrie.ro: Cât de greu îi este unei femei să reuşească în carieră?

Simona: La nivel spiritual cu toții suntem un ocean de potentialități. Din acest punct de vedere cu toții, indiferent de gen, ne întâlnim cu piedici în carieră. Însă eu, ca femeie m-am confruntat de-a lungul timpului cu anumite provocări pe care sper ca  societatea patriarhală din țara în care trăim, să le depășească o dată cu dezvoltarea viziunii integrative asupra egalității sexelor. 

 

Aicisecrie.ro: Cinci lecţii pe care le-aţi învăţat prin prisma carierei? Care ar fi ingredientele pentru o afacere de succes?

Simona: Cele mai importante lecții pe care le-am învățat au fost: răbdarea, perseverența, importanța organizării și a prioritizării activităților, respectul pentru propriul meu timp liber și găsirea de potențiale creatoare în fiecare client. Toate acestea, pe lângă pasiunea mea originară, au reprezentat ingredientele pentru afacerea mea de succes.

 

Aicisecrie.ro: Care sunt calităţile unei femei de succes?

Simona: Capacitatea de a lupta pentru îndeplinirea scopurilor sale, îmbinând însă și empatia, emoția, echilibrul iar peste toate acestea, organizarea viguroasă și menținerea unui respect de sine înalt.

 

Aicisecrie.ro: Cât de dificil este pentru o femeie de succes să găsească echilibrul între timpul destinat job-ului și timpul petrecut cu familia?

Simona: Pentru o femeie de succes e vital să știe să-și organizeze timpul și să prioritizeze. Cheia succesului nu este găsirea echilibrului ci trăirea echilibrului. Cu siguranță este de ajutor și să ai lângă tine omul potrivit care să te susțină, să te însoțească și să aibă disponibilitatea de a comunica pentru a depăși momentele dificile.

 

Aicisecrie.ro: Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat în ceea ce priveşte cariera aleasă?

Simona: Renunțarea la un loc de muncă de prestigiu și asumarea provocării de a porni pe propriul meu drum pe care mi l-am creat pas cu pas, clipă cu clipă, client cu client până ce am ajuns să devin unul dintre cei mai respectați specialiști din domeniul meu.

 

Aicisecrie.ro: Pe parcursul carierei, ați întâmpinat vreodată probleme pe motiv că sunteți femeie? Dacă da, cum ați gestionat situația?

Simona: Atât în carieră cât și uneori in viața personală, am fost pusă față în față cu situații neplăcute dar am reușit sa le gestionez folosind trei unelte principale: umorul, detașarea și perseverența. Știu că orice situație neplacută este temporară și din fiecare astfel de situație am învățat cum să devin o femeie mai puternică.

 

Aicisecrie.ro: Care sunt micile plăceri ale vieții sau poate tabieturi de la care nu ați renunța?

Simona: Având în vedere că sunt o femeie de afaceri care nu face compromisuri, am căutat să-mi păstrez toate plăcerile, tabieturile și obisnuințele care au contribuit la ceea ce sunt. O cană aburindă cu ceai, discuții cu prietenii, meditațiile matinale, o cină romantică în restaurantele din Torino sau pur și simplu o plimbare cu cațelul meu, toate aceste au rămas și vor ramane micile mele plăceri.

 

„Pentru o femeie de succes e vital să știe să-și organizeze timpul și să prioritizeze. Cheia succesului nu este găsirea echilibrului ci trăirea echilibrului. Cu siguranță este de ajutor și să ai lângă tine omul potrivit care să te susțină, să te însoțească și să aibă disponibilitatea de a comunica pentru a depăși momentele dificile.”

 

Aicisecrie.ro: Care sunt cele mai importante proiecte/realizări ale dumneavoastră din ultimul an?

Simona: Colaborarea directă cu Gianni Francesetti, psihiatru și eminent psihoterapeut, președintele Asociatiei Europene de Gestalt Terapie (EAGT) din dorinta de a învăța de la cei mai buni pentru a oferi un serviciu terapeutic adaptat vieții și problematicii societății din zilele noastre. Aplicarea metodelor actuale și moderne de tratament în patologia coloanei vertebrale rezultată din colaborarea cu profesorul ortoped Manuel Rigo, fondatorul Institutului Rigo Quera Salva din Barcelona. Studiul aprofundat al acupuncturii și medicinii chineze care mi-a permis să am o viziune extinsă asupra sănătății umane astfel încât să pot oferi clienților mei o varietate mai mare de servicii cu rezultate rapide, concrete, durabile. Iar…importante nu sunt doar lucrurile pe care le-am făcut în ultimul an ci și toate proiectele surpriză pentru anul în curs. 

 

Aicisecrie.ro: Ce sfaturi v-au ajutat la începutul carierei şi de la cine le-aţi primit?

Simona: Sunt norocoasă să am lângă mine prieteni și mentori care m-au sustinut și încă o fac cu mândrie, spun ei. Unul dintre ei, parafrazându-l pe Sun Tzu mi-a spus: ”nici un fulg de nea nu cade acolo unde nu trebuie” ceea ce a însemnat pentru mine un îndemn să-mi depășesc timiditatea și să îndrăznesc să îmi împlinesc visurile. Un alt sfat a fost: 20% din ceea ce știi este pentru 80% dintre situații, restul de 80% din activitea de studiu si cercetare este pentru restul de 20% dintre situații, care îți va ocupa oricum 80% din timp. Ceea ce face diferența între mediocritate și performanță sunt acele 20% situații care te scot din zona de confort și te dezvoltă. Un om remarcabil mi-a spus „speranta nu e o strategie”, cuvinte care mi-au devenit motto personal, devenind mai practică, trecând de la „mi-aș dori” la „cum să pot realiza”.

 

Aicisecrie.ro: Și la final: De-a lungul carierei dumneavoastră profesionale, ce v-a ținut trează noaptea și care a fost antidotul pentru un somn liniștit în acea perioadă?

Simona: Subscriu la definiția lui Deepak Chopra: ”succesul este abilitatea de a iubi și de a avea compasiune. Este capacitatea de a experimenta bucuria și de a o împărtași cu ceilalți. Este siguranța de a ști că viața ta are un sens și un scop. Este senzația de a te simți conectat cu puterea creativă a Universului. Este de asemenea abilitatea de a-ți îndeplini scopurile și conștientizarea priorităților. Când ai toate acestea succesul material în termeni de achiziții materiale, confort si lux urmează ca rezultat.” Din acest motiv nopțile mele albe au fost cauzate de pacienții cu diferite patologii complexe, pacienți cărora am încercat și am și reușit să le găsesc soluții și rezolvări. Pentru mine fiecare insomnie, fiecare client reprezintă o lecție, o provocare de a învața împreună să devenim mai sănătosi, mai autentici, mai echilibrați si coerenți.  Pentru a atinge aceste deziderate avem de depășit suferința fizică, incertitudinea, anxietatea, tristetea, furia. Antidotul pentru insomnie a fost ideea că la orice problemă există cel putin trei solutii, iar dacă nu văd în acel moment cel puțin o soluție înseamnă că trebuie să schimb perspectiva . Știam că soluția la situatiile dificile nu se află în același plan cu cel în care au fost create și e importantă o schimbare de perspectivă. Studiul, meditația, introspecția și uneori chiar somnul au constituit un ajutor de a gândi în afara cutiei și de găsi soluția potrivită. M-am împrietenit cu toate aceste stări și am reusit să le transform în stări resursă. Deși încă mai sunt momente în care caut soluții pentru problemele pacienților mei care reprezintă o provocare, pot spune că acum am atins performanța prin care majoritatea nopților mele să fie liniștite și să mă trezesc cu satisfacția faptului că am ajuns să trăiesc noțiunea de flux, amplificându-mi creativitatea și transformand-o în automatism. Eu nu lucrez doar cu diagnostice, lucrez cu oameni. Si sunt fericită să o fac!    

 

Sursa: AICISESCRIE.RO
Link: https://aicisescrie.ro/simona-stoica-simbalance-speranta-nu-este-o-strategie/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *